Elitte Palic

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

Home
Subotica
2008-10-24 01:42:29
subotica01.jpgSubotica i njena okolina zauzimaju centralni položaj Panonske nizije i opkoljena je Karpatima, Alpima i planinama Balkanskog poluostrva. Grad zapravo leži nešto severnije od linije Bela Crkva – Stara Pazova – Sremska Mitrovica koja označava 45° sgš – centralni deo severnog umerenog pojasa. Grad zauzima centralno mesto između Dunava na zapadu i Tise na istoku i predstavlja dominantno gradsko sedište između ovih reka. Na izrazitu povoljnost njenog položaja najviše utiču saobraćajni faktori, naročito ako se zna da ovaj grad leži na trenutno najvažnijem prostorno – strateškom pravcu – Koridoru 10.

Klima ovog područja je izrazito panonska sa vrlo toplim letima i vrlo hladnim zimama uz malu godišnju količinu taloga. Od različitih vetrova koji dopiru do ovih područja najčešći su severni hladni i zapadni vlažni vetrovi, a posledično ovom klimatu odgovara stepska vegetacija, koja je vremenom zamenjena kulturnom...

ISTORIJA

subotica02.jpgU pisanim izvorima, ime Subotica se javlja relativno kasno u formi Zabotka – u jednom zvaničnom dokumentu koji datira iz 1391. godine. Malo je relevantnih podataka o gradu iz tog vremena, izuzev da potpada pod segedinski sandžak i to od 1526. godine. Za razvoj Subotice značajni su sledeći datumi: 1749. godine Subotica dobija status trgovišta sa novim imenom Sv. Marija. 1779. godine kada grad biva proglašen za Slobodan kraljevski grad pod nazivom Marijaterezijapolis i 1869. godina izgradnjom zelezničke pruge Segedin – Subotica. U narednom periodu, Subotica doživljava renesansu kulturnog i ekonomskog razvoja. Započinje povezivanje grada sa ostalim delovima Evrope, te je pruga sa sobom donela i novi soj ljudi – trgovce, bankare koji sublimišu nove kulturne potrebe tog doba.

GRADSKA KUĆA

Silueta Gradske kuće dominira najužim centrom grada. Velelepno izdanje, izgrađeno u stilu mađarske varijante secesije ( 1908 – 1910 ), podignuta je na mestu prvobitne barokne gradske kuće. Danas su u njoj gradska uprava, muzej, istorijski arhiv, butici i banke.

POZORIŠTE

Davne 1854. godine Subotica dobija pozorište, jedno od prvih na teritoriji Ugarske monarhije. Delo Janoša Skultetija, prvog školovanog subotičkog arhitekte, prepoznatljivo je po šest korintskih stubova pročelja i mirnim klasicističkim linijama.

CRKVE

subotica03.jpgPre izgradnje pozorišta, na ovim prostorima su postojala tri objekta sakralnog karaktera, kao markirne tačke za gradski okvir. Franjevačka crkva, u čijim se zidinama kriju ostaci nekedašnjeg kastruma, svoj današnji izgled je poprimila 1901. godine i predstavlja monumentalno zdanje u stilu neoromanktike. Krećući se prema zapadu, nailazimo na katoličku katedralu izdrađenu 1779. godine, baroknu crkvu prema tipskim projektima iz Kaloče, tadašnjeg centra biskupije. Istočno od Franjevačke crkve je 1730. godine podignuta srpska pravoslavna crkva Sv. Vaznesenja Gospodnjeg, koja je doživela mnogobrojne adaptacije i promene da bi u osnovi sačuvala tradicionalni barokni tip.

NEOBAROK

Arhitekta koji je početkom XX veka podario gradu velelepne barokne objekte je Ferenc Rajhl – zgrada današnje Gradske biblioteke, prepoznatljiva po Atlantima koji nose barokni balkon, kao i i zgradu Gimnazije koju karakterišu barokne meke forme sa naglašenom kupolom iznad srednjeg rizalita.

SECESIJA

subotica04.jpgPočetak XX veka obeležava kulminacija arhitektonske izgradnje Subotice, kada su izgrađeni objekti u stilu secesije. Neizbrisiv pečat gradu su podarili budimpeštanski aritekti Marcel Komor i Deže Jakab. U nizu objekata koji krase Suboticu svakako treba izdvojiti Sinagogu, izgrađenu 1901. godine . modernih arhitektonskih rešenja, ukrašena je raznobojnim vitražima koji predstavljaju stilizovan elatice karanfila, ruža, ljiljana i paunovg perja. Sledeći objekat istoimenog tandema je zgrada br. 4 na gradskom Korzou koja se posebno izdvaja svojom živopisnom ornamentikom. U zaštićenom jezgru grada, na stotinak koraka od Gradske kuće, smešten je jedan od najlepših secesijskih objekata – palata Rajhl, gde se na jedinstven način prožimaju  arhitektuar, skupoceni materijali i razigrana forma umetničkih zanata. Danas je u njoj mesto našla galerija Likovni susret. Neizostavnu celinu grada čine i dve velelepne fontane od «žolnai» keramike; takozvana Zelena i Plava fontana.
 

vikend-zima2014.gif
 
 
  
 
 
skupovi.jpg
 
smestaj.jpg
 
vencanja.jpg
 
  sertifkati02.gif
b-lider2013c.jpg
 
jezik01b.gif