Park heroja 15 24 413 Palić | Hősök parkja 15, 24413 Palics | ПАРК ГЕРОЕВ 15, 24413 Палич

Vesti i obaveštenja

Pročitajte i budite u toku.
17 јул

Istorija Palića i razvoj turizma

Jedan od vrlo prepoznatljivih simbola Palića svakako je vodotoranj sa prelepo izrezbarenom lučnom kapijom. Prošavši kroz nju, istog trenutka zaboravite na buku i užurbanost glavnog puta iza, pošto se nađete u okruženju prelepog parka, oaze zelenila, tišine i utiska svežeg vazduha. Sađenje ovog parka je počelo još sredinom XIX veka. Dobrih pola veka kasnije, tada veoma uspešan saradnički par arhitekata Jakob i Komor podarili su nam još niz secesijskih objekata, kao što su Ženski štrand, Velika terasa…Tu se već otvara pogled na jezero, skoro nepregledno vodeno prostranstvo, sa svojih skoro 5 kvadratnih kilometara površine.

Restoran Mala Gostiona, koji tu stoji od skoro sredine XIX veka, i dan-danas predstavlja omiljeno mesto  na koje ćete doći na osveženje posle šetnje uz obalu, tu ćete u prelepom ambijentu, možda baš na terasi, poželeti da okusite neko od brojnih popularnih jela koja ovaj restoran servira. Bezmalo četvrt veka tradicija restorana  je nedeljni porodični ručak po principu švedskog stola, sa bogatim izborom jela nacionalne i internacionalne kuhinje i sa pažljivo odabranom ponudom lokalnih specijaliteta.

Možda samo godinu-dve kasnije, izgrađen je hotel Park, koji, pored mnogobrojnih vila,  pruža idealno mesto za smeštaj na Paliću posetiocima koji dolaze iz udaljenijih gradova. Ostavljajući Veliku terasu na sredini između dva objekta, na samom početku XX veka izgrađen je i hotel Jezero, s novim smeštajnim kapacitetima u ovom, tada veoma popularnom banjskom gradiću.

Palić je postao toliko popularan i čak monden da su bogatije porodice počele tu da grade vile čiji broj se uskoro merio već trocifrenim brojkama. Danas deo tih obnovljenih vila deluje kao da je neko preselio dvorac iz bajke na javu, pred naše oči, da uživamo gledajući ih, mi u prolazu, a gosti iz drugih mesta odsedajući u njima, upijajući duh prošlih vremena.

Nedaleko od njih, već sredinom XX veka, od prirodnog kamena izgrađena je Letnja pozornica, koja je mesto održavanja raznih koncerata, projekcije filmova, nastupa mnogih umetnika. Bez obzira na, možda čak i neudobne drvene klupe na kojima se sedi i ponekad i pokoji ubod komarca, publika skoro uvek u potpunosti okupira ovaj prostor, što dovoljno govori o kvalitetu predstava koje se na ovoj pozornici usred šume borova organizuju.

Nekako u to vreme, postalo je moderno imati svoja firmena letovališta, te su mnoge firme Subotice izgradile odmarališta za svoje zaposlene uz obalu Palića. Tako je nastalo vikend naselje, a njihovi povremeni stanovnici su uživali i na terenima za fudbal, košarku, rukomet, odbojku.

Na žalost, jezero samo je doživelo apsolutno zagađenje i pomor biljnog i životinjskog sveta u njemu krajem šezdesetih godina XX veka, te je ono isušeno 1971, očišćeno i za nekih pet godina ponovo napunjeno, ovaj put uz budnu pažnju stručnjaka koji i danas prate kvalitet vode i razvoj flore i faune u njemu i oko njega.

Čak i u vreme Palića bez Palića, tj. jezera, ljudi ga nisu prestajali obilaziti. Rado su posećivali i Riblju čardu, naravno, i zbog izvanredne ponude ribljih jela, čime se objekat može i danas pohvaliti. Ona je sagrađena osamdesetih godina XIX veka, a kasnije je uređena u stilu građanske čarde. Nadaleko je poznata po filiranoj ribljoj čorbi i ribljim čvarcima, a nudii brojna jela od slatkovodne i morske ribe i plodova mora. Zanimljivo je da je ovaj prostor nekada bio gimnastička sala, u kojoj su se okupljali sportisti  iz skoro cele Evrope i pripremali se za takmičenja koja je Lajoš Vermeš organizovao na obližnjim sportskim terenima.

Po ovom svestranom sportisti, plivaču i atletičaru, gimnastičaru, rvaču, mačevaocu, biciklisti, a nadasve velikom protagonisti sportskog načina života, nazvano je šetalište uz obalu. Mnogi izvori smatraju da je prvo „olimpijsko selo“ u svetu nastalo upravo tu, na Paliću, zahvaljujući ovom veleposedniku koji je svojim sredstvima izgradio nekoliko objekata za smeštaj sportista takmičara. Neke od ovih vila na Paliću preuređene su u hotelčiće dostupne današnjim gostima, a neke su postale privatna vlasništva nedostupna posetiocima.

Na Paliću se nalazi i jedan od najlepših zooloških vrtova u zemlji. Ogroman paun od cveća na ulazu već godinama je takođe jedan od prepoznatljivih motiva Palića.

Ostavi komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.